Konferencia összefoglaló

 

Ahol a logisztika elitje találkozik
Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek 13. Nemzetközi Konferenciája

 

Idén 13. alkalommal rendezték meg a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Nemzetközi Konferenciája 2019. május 15-17. között Visegrádon. Az esemény a LogisztikaSOK.0 címet kapta, olyan témákat érintve, mint a robotizáció, a digitalizáció vagy az erőforrás optimalizálás.

A program zártkörű Klub esttel kezdődött, ahol olyan neves gazdasági szakértők képviseltették magukat a Globális trendek és hazai kilátások című kerekasztal beszélgetésen, mint Ligetfalvi Gábor gazdasági szakértő, Török Zoltán vezető elemző a Raiffeisen Banktól és Madár István senior analyst a Portfolio-tól. Az est zárásaként Bolya Imre inspirációs tréner tartott előadást Vezető karizma fejlesztés címmel.

Másnap a konferenciát Szabó Zoltán, a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubjának elnöke nyitotta meg. A kezdő kerekasztal beszélgetés legnagyobb kérdése az volt, hogyan fog megférni a közeljövőben ember és robot egymás mellett, hogyan fogja átalakítani környezetünket a robotika, 10-20-30 év múlva szükség lesz-e logisztikai vezetőkre? Hegedűsné Szendy Zsanett (HR Business Partner, Coca Cola HBC) szerint a robotizáció közelebb van, mint gondolnánk, hiszen vállalatuk több országban is automatizált raktárral dolgozik. Ott gyakorlatilag nincs ember, csak egy technikus, aki a robotikát irányítja, beállítja.

A délelőtti plenáris szekción számos multinacionális cég szakmai vezetője ismertette innovatív megoldásaikat. Király István a Vodafone Magyarország képviseletében az Ipar 4.0 és az IoT lehetőségeit mutatta be a logisztikában, olyan pontokat érintve, mint a telephelyen belüli és kívüli kommunikáció vagy a pick-by-light rendszer. Őt követte a Vonalkód Rendszerház Kft. és a Haldex Hungary Kft. közös előadása Tudd hol a helye! avagy termékkövetés helymeghatározás alapokon címmel, ahol a real time alapú rendszerek belső logisztikai folyamatokban való áttöréseit ismerhettük meg. A délelőtti programot Prokop Réka zárta a Mol Nyrt.-től A munkavállalók bevonzása és megtartása című előadásával.

A délutáni workshopok idén megújult formában, három téma köré épültek fel. A HR szekció első felében Hr transzformáció témában mélyülhettek el a résztvevők Csaposs Noémi (Hr Holding Zrt.) és Nagy Gábor (OptiGroup AB) előadásán, ahol az aktuális piaci trendek mellett azt is megtudhattuk, hogy a digitalizáció milyen hatással bír a HR területére. Őket követte a Coca-Cola HBC-től Hegedűsné Szendy Zsanett és Laczkó Magdolna, akik az erőforrások tervezéséről és felhasználásáról osztották meg tapasztalataikat.

A logisztika szekcióban Kovács István logisztikai vezetőtől hallhattunk (Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft.) előadást Gyártósori anyagellátás okosan címmel, bemutatva egy egyedülálló logisztikai megoldást a raktár és gyártócsarnok közúton történő összekötésére. Ezt követően a hatvani Bosch gyár optimalizált logisztikai eljárásairól beszélt Smid Éva cHUB relokációért felelős projektvezető a Robert Bosch Elektronika Kft.-től és Somogyi Attila kereskedelmi igazgató a Logi-Store Kft.-től, így átfogó képet kaphattunk a teljes projektszervezet felépítéséről és a mérföldkövekről.

Az Ipar 4.0 szekcióban megtudhattuk Zahornitzky Tamástól a Gamma-Digital Kft. képviseletében, hogyan működnek az automatizált logisztikai rendszerek a Richter Gedeon Nyrt. központi telephelyén, bemutatva egy Közép-Európában egyedülálló komplexitású AGV flottát, majd Kádár Botond (Epic InnoLabs) vezette be az érdeklődőket a vállalati digitális transzformáció világába, ahol előtérbe került a logisztikai alapú adat- és folyamatelemzés, illetve ennek visszacsatolási lehetőségei.

A rendezvény Gasztroestjén adták át az NLV Klub és a Levegő Munkacsoport által közösen létrehozott környezetvédelmi kitüntetés, a Radó Dezső díj, amit idén a Cargonomia-Teherbicikli hálózat társalapítója Lazányi Orsolya vehetett át. Az új klubtagok is elismerésben részesültek, valamint jutalmazták az NLV Klub azon tagjait, akik kiemelkedő szerepvállalásukkal segítették a klub munkáját és működését. A Logisztikai Példamutatásért Emlékplakett idei díjazottja Vörös Áron volt a Vodafone Magyarország-tól, végül pedig a Logisztikai Csapatbajnokság idei győztesei is átvehették nagy értékű pénznyereményüket.

Péntek reggel a jövő logisztikusai léptek színre. A Logisztikai Csapatbajnokság első négy helyezettje mutatkozott be és prezentálta esettanulmányát. Ezt követően a közúti áruszállítás logisztikájának új dimenzióját mutatták be a Trans.eu cég szakemberei, Takács Anita és Gabriel Sirbu egy negyedik generációs TMS platformon keresztül. A konferencia szakmai előadásainak sorát Kathy Chen zárta, a Medilink nemzetközi szállítmányozó és logisztikai szolgáltató képviseletében.

Krizsó Szilvia motivációs tanácsokkal látta el a hallgatóságot, és arra próbált rávilágítani, hogyan lehet felhasználni szorongásainkat, félelmeinket a kiemelkedő teljesítmény érdekében. A konferencia sztárelőadója Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál alapítója volt, aki egy baráti és kötetlen hangulatú előadás során mesélte el eddigi életútját, személyes és szakmai történeteit, tapasztalatait.
Ha Ön is szeretne egy olyan sikeres logisztikai klubhoz tartozni, amelynek célja a szakma fejlődésének elősegítése és a tapasztalatcsere, akkor jelentkezzen az nlvklub@nlvklub.hu email címen, vagy tájékozódjon az nlvklub.hu weboldalon.